איך אפשר למנוע את גל האלימות בבתי החולים?

כשהצוות הרפואי הופך למטרה

רופאים ואחיות עובדים מסביב לשעון כדי להציל חיים, אך עבור רבים מהם, העבודה הפכה למסוכנת. מקרי האלימות בבתי החולים ובמרפאות נמצאים במגמת עלייה, והצוותים הרפואיים בישראל מתמודדים לא רק עם עומס ולחץ – אלא גם עם איומים, קללות ותקיפות פיזיות.

הבעיה חמורה כל כך, עד שדו"ח של משרד הבריאות קבע כי אחד מכל ארבעה אנשי צוות רפואי בישראל חווה אלימות בעבודה. השאלה היא – למה זה קורה? מה גורם למטופלים ובני משפחותיהם לאבד שליטה ולהשתמש באלימות? ובעיקר – איך אפשר לשים לזה סוף?

במאמר זה מנתח את שורשי התופעה, נציג מחקרים עדכניים, ונסקור פתרונות שנוסו במדינות אחרות. כי אם לא ננקוט פעולה עכשיו – הצוותים הרפואיים ימשיכו לשלם את המחיר, וכולנו נסבול מכך.

אלימות בבתי חולים: תמונת מצב מטרידה

מערכת הבריאות בישראל נמצאת בעומס תמידי. חדרי מיון מלאים עד אפס מקום, זמני ההמתנה מתארכים, והרופאים מוצאים עצמם עובדים בתנאים בלתי אפשריים. בתוך המציאות הזו, המטופלים מרגישים תסכול, חוסר אונים ולעיתים חוסר שליטה מוחלט.

אבל האם זה מצדיק אלימות? מחקרים מראים שברוב המקרים – התשובה שלילית.

🔹 כמה זה נפוץ?
דו"ח של משרד הבריאות (2021) מציין כי 76% מהרופאים דיווחו על לפחות מקרה אלימות אחד במהלך הקריירה שלהם. מקרי האלימות כוללים:

  • קללות וצעקות – כמעט 90% מהצוותים הרפואיים חוו זאת.
  • איומים ברצח – 35% מהרופאים דווחו שאוימו ישירות על חייהם.
  • אלימות פיזית – 12% חוו תקיפה פיזית ממשית מצד מטופלים או בני משפחותיהם.

היכן זה קורה יותר?

  • חדרי מיון – המקומות בהם יש עומס קיצוני, המתנה ארוכה וחולים במצבי חירום.
  • מרפאות קופות חולים – בעיקר כאשר מטופלים מרגישים שהרופא לא מקדיש להם מספיק זמן.
  • מחלקות פנימיות – שם מאושפזים מטופלים קשים לאורך זמן, מה שיוצר חיכוכים עם הצוות.

מי הם התוקפים?
מחקר שנערך באוניברסיטת בן-גוריון מצא כי ברוב המקרים, האלימות מגיעה מבני משפחה של חולים – ולא מהמטופלים עצמם. התוקפים הם לרוב אנשים שמרגישים שהתעלמו מהם, שהטיפול בבן משפחתם לא מספיק מהיר, או שהם לא מקבלים תשובות ברורות.

למה זה קורה? הגורמים לעלייה באלימות

עומס קיצוני במערכת הבריאות
רופא בחדר מיון ממוצע בישראל צריך לטפל בכמות כפולה של חולים בהשוואה לעמיתו באירופה. בחלק מבתי החולים, זמן ההמתנה לאבחון ראשוני יכול להגיע לשעות ארוכות, מה שמגביר את תחושת התסכול אצל המטופלים ובני משפחותיהם.

מחסור בכוח אדם רפואי
לפי נתוני משרד הבריאות, ישראל נמצאת מתחת לממוצע ה-OECD בכמות הרופאים לנפש. התוצאה? פחות זמינות, יותר לחץ על הצוותים הרפואיים – ומטופלים שמרגישים שהם לא מקבלים יחס מספק.

פערי תקשורת ותחושת חוסר אונים
מטופלים ובני משפחותיהם מרגישים לעיתים שהם אינם מקבלים הסברים ברורים על מצבם הרפואי. כאשר אדם חולה נמצא בסכנה, בני משפחתו חווים לחץ אדיר – וכאשר הם מרגישים שמתעלמים מהם, חלקם מאבדים שליטה ומגיבים באגרסיביות.

תרבות של חוסר סבלנות וגידול באלימות בחברה
אלימות כלפי אנשי מקצוע אינה ייחודית למערכת הבריאות. אלימות כלפי מורים, נהגים ועובדי ציבור הולכת וגוברת, והאלימות כלפי צוותים רפואיים היא חלק ממגמה רחבה של חוסר סבלנות בחברה הישראלית.

הפתרונות האפשריים – מה אפשר לעשות כדי לעצור את האלימות?

החמרת הענישה כלפי תוקפים
היום, הענישה על תקיפת רופא או אחות היא יחסית מקלה. אמנם ישנה הכרה בתקיפת אנשי צוות רפואי כעבירה חמורה, אך במקרים רבים הענישה אינה מוחשית מספיק.

מה אפשר לשנות?

  • החמרת הענישה על תקיפה פיזית של רופאים, כולל מאסר בפועל.
  • אכיפה אקטיבית יותר מצד המשטרה, עם נוכחות קבועה של שוטרים בבתי חולים.
  • קמפיינים ציבוריים שיבהירו כי תקיפת רופא היא פשע חמור.

תגבור האבטחה בבתי החולים ובמרפאות
במדינות כמו בריטניה וצרפת, הוצבו מאבטחים בחדרי מיון ובמרפאות שבהן נרשמה אלימות גבוהה. בישראל, רק חלק מבתי החולים מתגברים מאבטחים – ולעיתים מדובר באמצעי הרתעה בלבד, ללא יכולת פעולה ממשית.

קיצור זמני המתנה ושיפור השירות
מערכות בריאות עם זמני המתנה קצרים יותר, כמו אלו במדינות סקנדינביה, חוות פחות מקרים של אלימות. הגדלת התקנים הרפואיים ושיפור זמינות הרופאים עשויים להפחית תסכול ולמנוע עימותים.

הכשרת הצוותים הרפואיים בניהול מצבי משבר
מחקרים מצביעים על כך שצוותים רפואיים שעברו הכשרה בהתמודדות עם מטופלים כועסים מצליחים להפחית משמעותית את רמות האלימות. הכשרה כזו כוללת טכניקות הרגעת מטופלים, שפת גוף מרגיעה ושימוש נכון בטון הדיבור.

מערכות התרעה וחדרי בידוד למקרים מסוכנים
בארה"ב הוכנסו "חדרי בידוד בטיחותיים" למטופלים אלימים. בישראל, כמה בתי חולים החלו לפתח מודלים דומים, אך היישום עדיין מוגבל.

חייבים לשים לזה סוף

האלימות נגד צוותים רפואיים הפכה למגיפה שקטה. אם לא נשנה את המציאות, נגיע למצב שבו רופאים ואחיות יחששו להגיע לעבודה – ומי שיסבול מכך הם כולנו.

הפתרונות קיימים, אבל הם דורשים פעולה מצד המדינה, בתי החולים – וגם הציבור עצמו. הגיע הזמן להגן על האנשים שמקדישים את חייהם לבריאות שלנו. האלימות כלפי רופאים אינה גזירת גורל – ויחד, נוכל לעצור אותה.

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

המועצה לבריאות הציבור וקידום הרפואה © 2020