מתכון בסיסי לבצק מתוק, לקינוח או לעוגה
1 כוס אגוזים
1 כוס תמרים או פירות יבשים
1כף שמן זית (להדבקה)
תבלינים (אבקת חרובים, קקאו, קינמון, מלח וכו')
טוחנים את האגוזים במעבד מזון, ואז מוסיפים את שאר הרכיבים וממשיכים לטחון. מכינים את הצורה הרצויה: כדורים, תחתית עוגה, פירורים לציפוי עוגה וכו'.
פאי תותים מפנק במיוחד
בצק:
2 כוסות שקדים
כוס תמרים
2 כפות שמן קוקוס
כפית וניל טבעי
קמצוץ מלח
הכנה: במעבד מזון טוחנים הכל מלבד התמרים, ואז מוסיפים בהדרגה את התמרים
מוציאים את העיסה מהמעבד מזון ומהדקים אותה לתבנית עוגה
מילוי:
2 כוסות קשיו (שרויים שעתיים)
רבע כוס מיץ לימון
כוס תותים
חצי כוס עד כוס תמרים (בהתאם למתיקות הרצויה)
חצי כוס מים
שלושת רבעי כוס שמן קוקוס
חתיכה קטנטנה של סלק
כפית וניל טבעי
קמצוץ מלח
הכנה: בבלנדר טוחנים היטב למרקם אחיד
שופכים את המילוי לתבנית העוגה
לשים את העוגה במקפיא לכמה שעות ולקשט בתותים
אופציונאלי ומומלץ ביותר: להוסיף סירופ שוקולד (טוחנים בבלנדר תמרים, מים, אבקת קקאו או אבקת חרובים, שמן קוקוס וקמצוץ מלח)
פאי תותים מפנק במיוחד
קרפ/פנקייק
המתכון הבסיסי הוא בננות טחונות בבלנדר/מעבד מזון, ומיובשת במיבש.
להלן הצעה לשדרוג:
בננות
שיבולת שועל
תמרים
חלב שקדים
תמצית וניל טבעית
הכנה:
טוחנים היטב את השיבולת שועל במעבד מזון, מוסיפים את שאר הרכיבים וטוחנים שוב.
מורחים על טפלקס ומיבשים. במייבש מזון/תנור.
פנקייק
"מאפה" אוזני המן / רוגלך / רולדה חי ללא אפיה מדהים
רכיבים:
כוסמת (לא קלויה, רצוי אורגנית, רצוי מונבטת)*
תמרים
… וזהו!
מכשירים:
ויטמיקס (או בלנדר חזק אחר)
מייבש מזון
הכנה:
בצק:
שמים בבלנדר כוסמת
מוסיפים מים בגובה פי 2
אם רוצים אפשר גם להוסיף בננות, תמרים
טוחנים היטב
שופכים על דף טפלקס – לא דביק (לעוגיות/אוזני המן: לשפוך לא על כל הדף אלא בצורת עיגולים)
מייבשים במייבש מזון במשך כ6 שעות עד שמתקשה
מילוי:
טוחנים היטב בבלנדר כוס תמרים וכוס וחצי מים
* אופציונאלי: להוסיף פרג/אבקת קקאו/חרובים/וניל
שופכים ומורחים את המילוי על הבצק הקשיח ומחזירים למייבש
לאחר 2-3 שעות, כשהבצק ספג את המילוי והתרכך (תוך כדי סופג את הטעם של המילוי), מגלגלים את הבצק לפי הצורה הרצויה רוגלך/אוזני המן
משאירים בייבוש לעוד כמה שעות כדי שיתקשה שוב ויהיה פריך
מרציפן
המתכון של ניב רפאל מ "טעם הדובדבן"
רכיבים:
• כוס שקדים
• שקדים מרים או גרעיני משמש
• גרד של קליפת תפוז
• 6-10 תמרים
הכנה:
– להשרות כוס שקדים לכ12 שעות.
– לקלף ולאחר מכן ליבש את השקדים.
– להשרות 10 גרעיני משמש, לקלף. לחליפין אפשר שקדים מרים ביחס של 20 שקדים מרים לכוס של שקדים רגילים.
– לשים במעבד מזון את השקדים וגרעיני המשמש ולטחון היטב, להוסיף את גרד קליפת התפוז ובהדרגה תמרים רכים מסוג מג'הול או ברהי, משהו בין 6-10 תמרים.
– אפשר לצפות בשוקולד.
מרציפן
כדורי כוסמת
מתכון של אופק און בר מהאתר tzuna.org
רכיבים:
• 2 כוסות כוסמת מונבטת (לשדרוג: אפשר להנביט ולייבש)
• 2 כוסות פירורי קוקוס
• 2 עד 2.5 כוסות של תמרים
• חצי כפית מלח
• 2 כפות קינמון
• רבע כפית אבקת/תמצית וניל טבעית
• חופן או שניים של צימוקים
הכנה:
– לטחון כוסמת לקמח בבלנדר.
– להוסיף 2 עד 2.5 כוסות של תמרים מגולענים אחד אחד, תוך כדי שמסתובב עד שדביק מינימאלי כדי לדחוס לתוך תבנית סיליקון או לעשות כדור.
– לזרוק כוס צימוקים ולתת כמה פולסים רק בשביל לערבב אותם פנימה בלי שיאבדו צורה.
– לשים בכדורים, סקופים – או פשוט בתבנית סיליקון ל-10 דקות בפריזר ואפשר להוציא.
כדורי כוסמת
כדורי שוקולד
רכיבים:
• 2 כוסות שקדים (או אגוזים אחרים, למשל אגוזי ברזיל, או שבבי קוקוס)
• 5-10 תמרים מגולענים (תלוי כמה מתוק ודביק רוצים את זה)
• 2 כפות אבקת קקאו/חרובים
• 2 כפיות תמצית וניל טבעית (לא חייבים)
הכנה:
* לטחון היטב במעבד מזון את האגוזים
* להוסיף את שאר הרכיבים ולטחון שוב
* ליצור מהתערובת כדורים (או בסיס לעוגה)
* אפשר לגלגל את הכדורים בשבבי קוקוס
כדור שוקולד
רולָדה בננה – פקאן
המתכון של גדעון מאתר tzuna.org
רכיבים:
• לדר בננה
• 2 כוסות פקאנים קלופים ומושרים מספר שעות (רצוי 12 שעות), ללא מי ההשריה.
• 8-12 תמרים מושרים כחצי שעה עד התרככות וספיגה (לשמור את מי ההשריה בינתיים), אפשר להחסיר תמרים או להוסיף לפי המתיקות הרצויה.
• 3-5 כפות קוקוס יבש טחון.
• 1 כפית גרד קליפת לימון.
הכנה:
– טוחנים במעבד מזון את הפקאנים יחד עם התמרים, וקליפת הלימון עד שמתחיל להיווצר קרם, אם לא מתערבב טוב מוסיפים קצת ממי התמרים.
– מוסיפים את הקוקוס וממשיכים לטחון (מוסיפים עוד קוקוס אם הקרם רטוב מידי)
ומעבדים לקרם אחיד שמרגישים בו בעדינות את מרקם הקוקוס והפקאנים.
– נשאר רק לשים את הקרם על הלדר, לפזר צימוקים ולגלגל.
* הנבטת כוסמת
מרכיב בסיסי ברבים מהמתכונים הוא כוסמת לא קלוייה. בניגוד לקלוייה, החומה,
שלא ניתנת להנבטה, הכוסמת הטבעית היא בהירה-ירוקה (ניתן להשיג בחנויות
הטבע).
תהליך ההנבטה של הכוסמת הוא פשוט ביותר, ואורך זמן קצר יחסית להנבטות אחרות.
הנבטה ניתן לעשות לכל הזרעים הלא קלויים, קטניות (שעועית מאש, עדשים, זרעי
חמניה וכו' וכו'), זרעים ועוד, והיא מוסיפה ערכים תזונתיים רבים נוספים
לזרע. תדעו שהתהליך קרה ברגע שתראו "זנב" קטן שיוצא מהזרע.
כל זרע דורש זמן השרייה והנבטה שונים, ואפשר בקלות למצוא הוראות הנבטה לזרעים השונים בספרים ובאינטרנט.
הכוסמת היא קלה במיוחד להנבטה: יש להשרות אותה במים כחצי שעה, ולאחר מכן
להוציא אותה מהמים ולשים במסננת, ואת המסננת לכסות במגבת כדי ליצור תנאים
מתאימים להנבטה. חשוב לשטוף אותה לפחות 3 פעמים ביום. תוך 24 שעות +-,
אמורים כבר להופיע "זנבות".