דור שלישי של טלפונים – או דור שלישי של אנשים?

למרות שהמחקרים שבדקו השפעות של אנטנות סלולריות מצאו השפעות בריאותיות שליליות ברורות ומשמעותיות, החברות הסלולריות ומשרדי הממשלה מנסים לשכנע אותנו שהקרינה הסלולרית ההולכת וגוברת לא מסכנת אותנו, ושככל שיהיו יותר אנטנות כך ייטב מצבנו. בימים אלה מוצבות עוד ועוד אנטנות ברחבי הארץ – כולל בבתי חולים, בתי אבות וגני ילדים – רק בכדי שאנשים יוכלו לראות טלוויזיה בסלולרי (דבר המצריך העברת כמות גדולה יותר של מידע ולכן הגברה משמעותית של הקרינה).

מגיפת הסרטן

מגפת הסרטן. בשנת 1996 אובחנו בישראל 12,000 חולי סרטן חדשים. בשנת 2004 אובחנו בישראל 23,500 חולי סרטן חדשים. כלומר, בתוך תשע שנים הוכפל מספר החולים מידי שנה. פרופ' רפי פפר, מנהל מכון הרדיותרפיה בבי"ח שיבא בתל-השומר ורופאים נוספים מתריעים על חוסר מקום לטיפולים וממליצים לחולים לטוס לקבל טיפול בחו"ל. כל המחקרים שבדקו השפעות של אנטנות מצאו השפעות בריאותיות שליליות, כולל סוגים שונים של סרטן.

במאי 2005 קבע שופט בפעם הראשונה כי לתובעת נגרם גידול מוח כתוצאה מחשיפה לטלפון סלולרי, וחייב את החברות הסלולריות לפצותה. התקשורת התעלמה כמעט לחלוטין מהמקרה.

יותר אנטנות – יותר קרינה

יותר אנטנות זה יותר קרינה. כל אחד מאתנו בוחר אם לסכן את בריאותו באמצעות דיבור בסלולרי או שלא. הדיבור בטלפון הוא בהתאם לצרכנו ורצוננו, מספר פעמים ביום בממוצע, אנחנו בוחרים את משך הזמן שבו אנחנו מסכנים את גופינו. אך האנטנות נכפות גם על אלה מאתנו שרוצים להגן על גופם מפני הפגיעה המוכחת שגורמת הקרינה האלקטרומגנטית.

הקרינה מהאנטנות היא כרונית, פגיעה לטווח ארוך – 24 שעות ביום, בכל מקום. אנשי החברות הסלולריות ומשרדי הממשלה מנסים לשכנע אותנו שיותר אנטנות משמע פחות קרינה. מה שהם מסתירים מאתנו, זה שהסיבה האמיתית להוספת האנטנות היא שטכנולוגיית הדור השלישי – העברת קבצי מולטימדיה כבדים – מצריכה קרינה הרבה יותר גדולה: גם לפני עשר שנים ישראלים דיברו בטלפונים סלולריים, וכמות האנטנות היתה מזערית לעומת הכמות שיש עכשיו וזו שרוצים שתהיה.

אז מעלים את הקרינה מהאנטנות פי 10, ואז מדברים על "יותר אנטנות, אבל קטנות!". זה כמו שחברות מכפילות את המחירים ואז יוצאות ב"מבצע" של 10% הנחה… אגב, אין בישראל אף גוף שמוסמך למדוד קרינה, והחברות הסלולריות אמורות לבקר את עצמן, באמצעות מומחים מטעמן: מדידות הקרינה הסלולרית נעשות במיכשור שלכאורה עובר "כיול" במעבדת הכור בנחל שורק – מעבדה שאינה מורשה לכייל על ידי הרשות הלאומית להסמכת מעבדות.

למעשה, אין אף גוף בארץ שמורשה לכייל מכשירי מדידה, ולכן המדידות אינן אמינות. דרך נוספת לעבוד על הציבור, שנוקטות החברות הסלולריות היא למשל, במקום לדבר על עוצמת הקרינה, לדבר על עוצמת הספיגה של הקרינה במוח (SAR), שמראה מספרים קטנים יותר.

שליטת חברות הסלולר

לחברות הסלולריות שליטה רבה במקבלי ההחלטות. חברי הכנסת והבירוקרטים משלמים סכומים זעומים, אם בכלל, על השימוש בסלולרי. רופאים מקבלים טלפונים בחינם. בעלי החברות הסלולריות תורמים סכומים גדולים למפלגות ולחברי הכנסת, מחזיקים בבעלות על אמצעי התקשורת ויושבים בחבר הנאמנים של ארגונים כמו "האגודה למלחמה בסרטן".

המשרד לאיכות הסביבה, משרד הבריאות והאגודה למלחמה בסרטן מעודדים אנטנות. "אנחנו בדעה שמספר האנטנות צריך לגדול כך שלכל אחד תהיה אנטנה פרטית שלו. החלוקה הצודקת [צריכה להיות] שלכל אחד תהיה אנטנה." (ד"ר סטליאן גלברג, ראש אגף בטיחות קרינה, אחראי על האנטנות הסלולריות ומדידות הקרינה בישראל, בתכנית "פופוליטיקה" 16.3.2004). דוברת משרד הבריאות: " טרם הוכח שקיים נזק בריאותי כלשהו כתוצאה מחשיפה לאנטנות סלולריות."

בהמלצת משרד הבריאות, הותקנו אנטנות בבתי החולים איכילוב, סורוקה, אסף הרופא ועוד. חוזר משרד הבריאות: "מומלץ שהנהלות בתי החולים יפנו למפעילי הטלפונים הסלולריים במטרה להקים ממסרים סלולריים בבתי החולים… הקרינה לא תגרום נזק לבריאות". למשל, אנטנות סלולריות מוצבות מול חלונות המחלקה האונקולוגית (חולי סרטן), מחלקת היולדות ומחלקת הילדים בבית החולים "איכילוב".

אנשי משרד הבריאות וארגונים כמו "האגודה למלחמה בסרטן" לא רק מתעלמים אלא גם מסתירים מהציבור את הנתונים והמחקרים, למשל מחקר האינטרפון שהם שותפים לו: הם הסתירו כי המחקר מצא עליה של 80% בסיכוי לגידולים סרטניים במוח בתוך 10 שנים בקרב אנשים המדברים בסלולרי. (וזאת אע"פ שהמחקר התייחס רק לאנשים שמדברים בממוצע פעם בשבוע בסלולרי, והממוצע בפועל הוא פי 10).

הכותרת שקיבלו תוצאות המחקר בעיתונות: "10 שנות שימוש בסלולרי לא גורמות לסרטן." "במחקר לא הוכח קשר בין שימוש בטלפונים סלולריים והיווצרות גידולי מוח" (אתר האגודה למלחמה בסרטן). אגב, המחקר הזה ממומן על ידי החברות הסלולריות. יש לזכור, שהגדלת מספר האנטנות נועד להגביר את הקרינה, לא להקטין אותה, כפי שמנסים למכור לנו.

אלה שהיום מתעלמים מהמחקרים, שמביאים מומחים מטעמם שישקרו לנו, וטוענים שאין סכנה בקרינה סלולרית, הם אלה שטענו שאין סכנה לחיילי שייטת 13 שהתאמנו בקישון, בשימוש באסבסט, בסיליקון, בהקרנות נגד הגזזת, בדי.די.טי וכו'. לד"ר יוסי ריבק, יו"ר המכון לרפואה תעסוקתית, הנציג העיקרי של החברות הסלולריות, יש היסטוריה ארוכה של ייצוג תעשיות מזהמות נגד עמדות מומחים ונגד האינטרס של שמירה על בריאות הציבור.

אנחנו דורשים! כהתחלה, להסיר את האנטנות ממרכזי הערים, וקודם כל מבתי חולים, בתי ספר, גני ילדים ובתי אבות, לאסור על הקמת אנטנות נוספות (עבור "הדור השלישי"), לחייב את החברות הסלולריות להתקין רשתות סיבים אופטיים להקטנת הקרינה, ולאמץ ולאכוף במיידית את תקן זלצבורג: רמת קרינה של 0.1 – במקום רמת קרינה 40 הנהוגה בישראל.

אנטנות סלולריות – מידע ממחקרים בעולם:

"אלו הם המחקרים הידועים היחידים שבודקים את ההשפעות של אנטנות סלולריות על בני אדם. כל המחקרים מראים השפעות ברורות ומשמעותיות. אין מחקרים ידועים המתייחסים להשפעות בריאותיות של אנטנות שאינם מראים השפעות שליליות על הבריאות. לאור זאת, כל הצהרה על ידי התעשייה או על ידי מקורות רשמיים, הטוענת (או מציעה) כי אין שום עדות על השפעות שליליות מאנטנות, או שהעדות המכריעה היא כי אנטנות לא גורמות להשפעה שלילית על הבריאות- היא בהחלט לא נכונה" (ד"ר גרהם בלקוואל).

הולנד: מחקר שנערך עבור 3 משרדי ממשלה בהולנד על אנטנות מדור שלישי מצא השפעות משמעותיות על ההרגשה- כולל כאבי ראש, חולשת שרירים, סחרחורות, מאנטנות סלולריות ברמת קרינה נמוכה באופן משמעותי מהתקן האירופאי. אנשים שהיו לפני המחקר רגישים לקרינה אלקטרומגנטית הראו השפעות משמעותיות לעומת אחרים, אבל גם נחקרים אחרים דיווחו על השפעות. www.gr.nl/pdf.php?ID=1042

צרפת: מחקר צרפתי על אנשים שמתגוררים בקרבת אנטנות סלולרית (עד 300 מטר) מצא תלונות מסויימות שהן ייחודיות לקרבה מיידית (פחות מעשרה מטרים) לאנטנות סלולריות (בחילה, איבוד תיאבון, הפרעות ראייה). אחרות במרחק יותר גדול- רגזנות, עצבנות, נטייה לדכאון, ירידה בליבידו. אפילו במרחק של 200 מטר היו כאבי ראש, בעיות שינה. במרחק 200-300 מטר היו תלונות על עייפות שבוטאו לעיתים קרובות בהשוואה לאלו שלא נחשפו. מספר הסימפטומים שדווחו עלה ככל שהאדם חי קרוב יותר לאנטנות ופחת ככל שגדל המרחק מהאנטנות. החוקר יעץ לא למקם אנטנות במרחק נמוך מ- 300 מטר.

Santini R. The cellular phones and their base stations: risks for health Medical press, 1999.28:1884-8
Santini R et al. Symptoms experienced by people in vicinity of base stations: II/ Incidences of age, duration of exposure, location of subjects in relation to the antennas and other electromagnetic factors. Pathol Biol (Paris). 2003 Sep;51(7):412-5.

אוסטריה: מחקר אוסטרי מצא כי במרחק 80 מטר מאנטנות סלולריות נגרמים שינויים בגלי המוח. הנחקרים דיווחו על סימפטומים כמו זמזום בראש, דפיקות לב, קוצר נשימה, עצבנות, תחושת חום, צלצולים באוזניים, דיכאון, חרדה. זו ההוכחה המדעית הראשונה, לדברי החוקרים, לשינויים בגלי מוח מאנטנה סלולרית במרחק 80 מטר.
http://news.bbc.co.uk/2/hi/europe/4531247.stm
http://www.salzburg.gv.at/strahlung_von_mobilfunksendeanlagen_beeinfluss…

ספרד: מחקר ספרדי מצא השפעות משמעותיות על הבריאות בקרב תושבים שגרים בקרבת אנטנות סלולריות. החוקרים שמו לב לכך שהסימפטומים הבולטים ביותר היו נטייה לדיכאון, עייפות, הפרעות שינה, קושי להתרכז ובעיות לב. במסקנותיהם כתבו החוקרים, כי בהתבסס על הנתונים ממחקר זה, העצה היא לשאוף לרמות קרינה שאינן גבוהות יותר מהתקן של זלצבורג שנקבע ב- 2002 על סמך עדות מדעית.
THE MICROWAVE SYNDROME – FURTHER ASPECTS OF A SPANISH STUDY
Oberfeld Gerd1, Navarro A. Enrique3, Portoles Manue12, Maestu Ceferino4,Presented at an International Conference in Kos (Greece), '04

גרמניה: רופאים גרמניים מצאו כי הסיכון לפתח סרטן במרחק של עד 400 מטר מאנטנות סלולריות היה גבוה יותר מקבוצת הביקורת. מדידות קרינה של הרשות להגנת הסביבה בבוואריה הראו כי עוצמת הקרינה היתה גבוהה פי 100 באיזור הקרוב יותר לאנטנות לעומת האיזור החיצוני. בהשוואה לחולים שגרים רחוק, החולים בטווח הקרינה פיתחו סרטן בממוצע 8.5 שנים מוקדם יותר.

נמצא סיכון של פי 2 לסרטן באיזור הפנימי שאינו יכול להיות מוסבר, לדברי החוקרים, על ידי הבדלי הגילאים בין שתי הקבוצות. בשנים 1999-2004, כלומר חמש שנים ויותר מאז שהמשדר התחיל לפעול, הסיכון לקבל סרטן היה גבוה פי 3 בקרב התושבים באיזור הקרוב לאנטנות בהשוואה לאיזור החיצוני. הגיל הממוצע של חולים שפיתחו סרטן שד באיזור הפנימי היה 50.8 שנים, ואילו באיזור החיצוני הוא היה 69.9 שנים, הבדל של כמעט 20 שנה. http://www.tetrawatch.net/papers/naila.pdf
Horst Eger, Uwe Hagen Klaus, Lucas Birgitt, Vogel Peter, Helmut Voit. Einfluss der raumlichen Nahe von Mobilfunksendeanlagen auf die Krebsinzidenz. Umvelt-medizin-gesellschaft 4/2004.

ישראל: מחקר של ד"ר דני ורוני וולף (מרכז רפואי קפלן) בנתניה, מצא עלייה של פי 4 בסרטן במרחק של עד 350 מטרים מאנטנות סלולריות, ועלייה של פי 10 ספציפית בנשים. Wolf, Ronni, Wolf, Danny. Increased Incidence of Cancer Near a Cellular Phone Transmitter International Journal of Cancer Prevention. Vol. 1, Number 2, April 2004.

בריטניה: ד"ר ג'ון ווקר מבריטניה מצא תחלואה גבוהה בסרטן לאורך האיזור שבו נופלת הקרן של הקרינה הנפלטת מהאנטנות, 7 מצבורי סרטן (120 איש חולים) ופי 3 תחלואת סרטן מהממוצע, רמת הקרינה היתה בסדר גודל של 1.5 וולט למטר מחוץ לבית ו- 0.5 וולט למטר בתוך הבית. היתה עלייה בתחלואה בהתאם למנה המצטברת של הקרינה, לדוגמא 8 אנשים חולים לאחר 8 שנים, 21 אנשים חולים לאחר 13 שנים וכך הלאה. כמו כן התגלו 600 איש חולים בדירות הנופלות על קו הקרן שנפלטת מהאנטנות. ברבי קומות, הדירות הן באותו צד של הבניין ולכן הדיירים לא יכולים להימלט מהקרינה אלא אם הם ישנים במסדרון.

סקר שנערך בבית ספר שנמצא בקרבת אנטנה המוצבת 11 שנה, מצא 75 תלמידים ומורים חולים. המורים היו חולים פי שתיים מהתלמידים (המורים נמצאים יותר שנים בבית הספר ומקבלים מנה מצטברת של קרינה לעומת התלמידים) והתחלואה בקרב התלמידים היתה גבוהה פי שתיים מהתחלואה בקרב האוכלוסיה באיזור, שבו יש אנטנה בת שנתיים בלבד. מסקירת מחקרים, ד"ר ווקר מצא כי רמת קרינה של 0.13 וולט למטר קשורה לעלייה בדיכאון, פחות מ- 0.06 וולט למטר קשור לעלייה ב-30% בתחלואה בעיר בגרמניה, ואילו רמת קרינה של 0.06-0.2 וולט למטר קשורה לעלייה ב- 60% בתחלואה.

לשם השוואה- התקן האירופאי הוא 41 וולט למטר! ד"ר ווקר כותב: "עדיין לא מצאתי אנטנה ותיקה שאין סביבה כתם תחלואה. אם יש לכם נתונים כלשהם הסותרים זאת, אשמח לקבל אותם… "העדות מראה שתחלואה מוגברת סביב אנטנות רחוקה מלהיות מקרית והיא למעשה מאוד מוחלטת. שימו לב- אם תחלואה סביב אנטנות היא מקרית, אז היא מחוץ לשליטה של הממסד ומנקודת מבט כלכלית, ניתן [להמשיך] לייצר מקסימום עושר על ידי הרחבת פיזור האנטנות של תעשיית הטלפונים הניידים". (ד"ר ג'ון ווקר, תקציר, ספטמבר 2005)

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

המועצה לבריאות הציבור וקידום הרפואה © 2020