למה חשוב לשמור על בסיסיות הדם?
כדי לחיות אנחנו זקוקים לחמצן. מספר דקות ללא חמצן ואנחנו מתים. הנשימה, העברת החמצן לתאים, עובדת כך: ההמוגלובין שבכדוריות הדם האדומות קושר אליו חמצן בסביבה בסיסית, ומשחרר אותו בסביבה חומצית (וקולט דו תחמוצת הפחמן – CO2).
כאשר ההמוגלובין נמצא בסביבת ריאות עתירי חמצן, סביבה בסיסית, הוא קושר אליו את החמצן ומשחרר דו תחמוצת הפחמן, וכאשר הוא נמצא בסביבת תאים עתירי דו תחמוצת הפחמן (סביבה חומצית) הוא משחרר את החמצן וקולט דו תחמוצת הפחמן.
לכן, בסביבה חומצית ההמוגלובין לא קולט חמצן, וכך חומציות גבוהה (pH נמוך) בדם פוגעת בהובלת חמצן לתאים (עייפות כרונית).
חוסר חמצן גורם לתאים להפוך לאנאירוביים – יצור אנרגיה באמצעות התססת סוכר תוך שחרור חומצה לקטית חומצית ומזיקה, שהורסת את פעילות התאים כולל ה- DNA (זוהי מהות מחלת הסרטן – תאים הופכים לסרטניים, מתקיימים ומתרבים רק בסביבה חומצית של חוסר
חמצן).
כדי למנוע חוסר חמצן בתאים (מוות) הגוף חייב לסלק את הפסולת ולאזן את רמת החומציות בדם, ולכן הגוף מבצע פעולות כגון:
מעביר לדם מינרלים בסיסיים סותרי חומצה, כגון סידן, מהעצמות והשיניים (לכן דם חומצי לאורך זמן גורם למחלות אוסטיאופורוזיס ועששת); מייצר תאי שומן לאגירת הפסולת (לכן דם חומצי לאורך זמן גורם להשמנה – ההשמנה תלויה הרבה יותר באיכות וחומציות המזון מאשר בכמות הקלוריות); מייצר כולסטרול לאגירת הפסולת החומצית בדם (לכן דם חומצי לאורך זמן גורם להיסתמות והתקשות כלי הדם – התקפי לב ושבץ); ועוד.
מדידת רמת החומציות בגוף
באמצעות מדידה קצרה ופשוטה עם נייר pH על הלשון, ניתן לדעת מה רמת החומציות בדם, וכך להעריך את מצב הבריאות שלנו: לפחות שעתיים אחרי האוכל, בולעים את הרוק, שמים חתיכה של נייר pH על הלשון למשך כ10 שניות, ומשווים את הצבע למספר רמת ה pH. ככל שהצבע כהה יותר, המספר גבוה יותר, משמע הדם יותר בסיסי.
הדם אמור להיות קצת בסיסי, בטווח 7.35-7.45 PH (חריגה מטווח זה פירושה מוות – אי העברת חמצן לתאים), והרוק,
שהחומציות שלו מעידה גם על החומציות בדם, אמור להיות בטווח 6.5-7.5 (בסיסי יותר לאחר האכילה). מתחת לטווח זה מדובר ברמת חומציות גבוהה מידי, המעידה על צריכה כרונית של מזון חומצי מידי ועני במינרלים, עד כדי היווצרות מחסור במינרלים בסיסיים סותרי חומצה, ומכאן חשש לקיומן של מחלות כרוניות (ניסיונות הגוף לסלק ולאגור חומצות רעילות). חומציות גבוהה במיוחד (4.5 pH
ומטה) עלולה להעיד על סרטן.
איך משפרים את בסיסיות הדם?
אוכלים יותר מזון שגורם לתגובה בסיסית בדם (פירות וירקות טריים, ובעיקר עלים), ופחות מזון חומצי (מזון מעובד, כגון חלבון מן החי: בשר, חלב וביצים; סוכר מזוקק; לחמים; קפאין; אלכוהול; וכו'). כמו כן, רצוי להפחית את החשיפה לזיהומים סביבתיים ומוצרים רעילים, ואת הלחצים הנפשיים – גם אלה מגבירים את החומציות. צריכה קבועה של שייקים ירוקים עם הרבה עלים ירוקים העתירים במינרלים, סיבים תזונתיים וכלורופיל במיוחד מיץ עשב חיטה), היא דרך מצויינת להעלות את בסיסיות הגוף.
לסיכום:
להערכתנו, שמירה על בסיסיות הדם חשובה מאוד לבריאות תקינה ומניעת המחלות הכרוניות הנפוצות (שרבות מהן הן למעשה ניסיונות הגוף לסלק את הפסולת ולאזן את רמת החומציות-בסיסיות בדם). ולכן אנחנו מעודדים צריכה של מזונות בסיסיים: פירות, ירקות, אגוזים וקטניות, ובעיקר שייקים ירוקים המכילים הרבה עלים ירוקים.